Az ember a könyvtárban egy nagy tőke jelenlétében érzi magát, amely kiszámíthatatlan kamatokat osztogat nesztelenül. (Goethe)

2010. október 27., szerda

Audrey Niffenegger: A Highgate temető ikrei

 

Az időutazó felesége szerzőjének legújabb regénye igazi megható mese a halálon túl is tartó szerelemről, a gyász feldolgozásáról, és az igazi testvéri összetartásról.

Fülszöveg:A legendákkal övezett híres londoni viktoriánus temető, a Highgate szomszédságban áll egy fura ház, a Vautravers. Mielőtt rákban elhunyt, itt élt az excentrikus Elspeth, aki lakását Amerikában élő ikernővérének huszonegy éves ikerlányaira, Juliára és Valentinára hagyta. A lányok birtokukba veszik Elspeth hagyatékát, beköltöznek a lakásba, és lassan felfedezik Londont: megismerik szűkebb környezetüket, a baljós árnyakkal teli temetőt, a bogaras szomszédokat, sőt, Elspeth volt szeretőjét, a megtört lelkű, gyászoló Robertet is.
Az ikrek kapcsolatára azonban rányomja bélyegét Valentina rossz egészségi állapota, a folyamatos egymásra utaltságuk, és egy szörnyű titok, amely miatt anyjuk és Elspeth valamikor régen örökre eltávolodtak egymástól.
Amikor Valentina és Robert kapcsolata elmélyül, kiderül, Elspeth kísértetként még mindig a lakásban él, és egyáltalán nem nézi jó szemmel a bimbózó viszonyt...
Az időutazó felesége szerzőjének legújabb regénye igazi megható mese a halálon túl is tartó szerelemről, a gyász feldolgozásáról, és az igazi testvéri összetartásról.

Tegnap este fejeztem be ezt a  könyve, teljesen a hatása alatt állok, annyira tetszett. Az írónő nagyon jól ír, persze a fordítás is kiváló (Gálvölgyi Judit).
Szerettem a szereplőket, szimpatikus volt mindkét ikerlány és a szomszédjaik is. Örülök, hogy megismerkedhettem Martinnal, aki kényszercselekvő,és micsoda erőfeszítésébe kerül neki minden nap. Tetszett a történet, a szellemmese,és nekem természetes volt, hogy két szerelmes egyikük halála után is ugyanúgy érez egymás  iránt. Viszont nem gondoltam volna, hogy ez lesz a vége, hogy valaki nem lesz szimpatikus a könyv végére. Magával ragadó történet,csavaros fordulattal, amit az ikerlét okoz, a teljes hasonlóság. A könyvből a tükörikrekről is kapunk egy kis ismertetőt, akik nagyon különböznek a "sima" ikrektől, s valóságban is akad ilyen terhességből született ikerpár, úgyhogy igazán élethű könyv ebből a szempontból. Szerettem a temetőjárást is, s ha Londonban járok feltétlen el fogok menni a Highgate temetőbe,s most már egyáltalán nem zavarna, ha temető mellett laknánk.
Szuper könyv!! Az idén mindenki ezt kapja tőlem karácsonyra!!:-DDD